IASI Guitar Festival

18 - 19 noiembrie 2016


„IAȘI Guitar Festival 2016 – Ediția a IX-a” este un eveniment de tip cultural-artistic, realizat în acest an în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor, având ca perioadă de desfăşurare intervalul  18 - 19 noiembrie 2016. 

Vineri, 18 noiembrie 2016

IAȘI Guitar Festival organizează începând cu ora 16.00 la Casa de Cultură a Studenților (Sala Studio) un MasterClass de chitară electrică intitulat “Guitar blues harmony”. Evenimentul este susținut de Iarina Copuzaru & Andrei Roșulescu (Cluj) - artiști, compozitori, profesori, autorii cărților de specialitate pentru tinerii chitariști: “Invață să cânti Jazz la chitară”, “Chitara pentru începători”, “Introducere în studiul chitarei electrice”. Stilurile muzicale abordate sunt: pop, rock, jazz (clasic şi fusion), blues, funk.

Începând cu ora 18.30, IAȘI Guitar Festival vă invită în Sala Vasile Pogor a Primăriei Municipiului Iași la un recital extraordinar de chitară clasică susținut de maestrul Maxim Belciug (București). “Dacă a cânta la chitară înseamnă numai excelenţă muzicală şi măiestrie instrumentală, oricine va admite că Maxim Belciug este un unul dintre cei mai străluciţi chitarişti. Dar când îl vezi pe scenă, trăindu-şi muzica într-o profundă căutare a unui “duende” personal, când auzi “cele cinci spade” încrucişându-se undeva între teamă şi curaj, sensibilitate şi vigoare, înfrângere şi triumf, atunci înţelegi că este un artist. Şi când muzica tace, îţi rămâne bucuria de a fi pătruns, odată cu sunetul chitarei, mai adânc în intimitatea sufletului tău”. (Petre Codreanu, muzicolog, consultant artistic al Filarmonicii George Enescu).

În deschiderea recitalului vor cânta patru valori autentice ale tinerei generații: Dan Alexandru Arhire (Iași), Răzvan Lupu (Suceava, coordonat de prof. dr. Daniel Dragomirescu) și Alexandru Ciobanu (Botoșani) și Eugen Toboș (Suceava, coordonat de prof. dr. Daniel Dragomirescu), tânăr premiat la edițiile anterioare ale concursului de chitară clasică IAȘI Guitar Festival.

Dan Alexandru Arhire va lansa teza de doctorat intitulată “Ipostaze chitaristice în creația lui Joaqin Rodrigo”.
A absolvit în 2012 cursurile de masterat ale Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, secţia chitară clasică, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, unde a studiat sub îndrumarea lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu şi a conf. univ. dr. Constantin Stanciu. În intervalul 2010 – 2011 a studiat la Koblenz Guitar Academy, Germania, avându-l aici maestru pe marele chitarist italian Aniello Desiderio.  
S-a perfecţionat de asemenea în cadrul master-class-urilor susţinute de chitarişti de renume mondial ca Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Marcin Dylla, Judicaël Perroy, Goran Krivokapic, Zoran Dukic sau Pavel Steidl. 
Pe lângă numeroasele apariţii solo a susţinut alături de orchestrele filarmonicii din Iaşi şi Botoşani concerte precum Concertul în La major, op. 30 de Mauro Giuliani, Concierto de Aranjuez şi Fantasia para un gentilhombre de Joaquín Rodrigo.


Sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Concursul de Chitară Electrică IAȘI Guitar Festival are loc la ora 14.00 în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași. Juriul este format din personalități marcante ale lumii chitaristice din România: Andrei Roșulescu (Cluj), Nicu Patoi (București), Daniel Dragomirescu (Suceava), Dan Spînu (Iași) și Petran Paveliuc (Iași).

La ora 17.30, în Foaier Casa de Cultură a Studenților Iași, invităm persoanele interesate la Workshop-ul de prezentare YAMAHA susținut de chitaristul Nicu Patoi (București). Artistul va pune la dispoziție instrumente muzicale Yamaha, printre care chitări electrice, chitări bass, amplificatoare și procesoare de sunet pentru toți cei care vor să le testeze.

De la ora 18.00,  în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași, vă invităm la concertul Orchestrei de Jazz și Muzică Ușoară a Universității de Arte George Enescu Iași: FICS Jazz & Pop Orchestra - coordonată de lector. Univ. dr. Dan Spînu.
În deschiderea concertului FICS Jazz & Pop Orchestra va susține un recital de chitară electrică Andrei Ipate, câștigătorul Concursului de chitară electrică ediția 2015 a IAȘI Guitar Festival, urmat de Gala Laureaților Concursului de chitară electrică, ediția a IX-a.

IAȘI Guitar Festival tinde astfel să devină un brand cultural – artistic bine definit al Iaşului.